Környezet

1. Csökkentsd az energia felhasználást!

Észrevétlenül néha tovább működnek a számítógépek, vagy több gépet használunk, mint kéne. Sokszor egy egyszerűbb eszköz is elegendő lenne ugyanarra a feladatra. Ezek mind lehetővé teszik, hogy kisebb legyen az energia felhasználás, ami nem csak kíméli a környezetet, de kisebb költséggel is jár.

Legyen része az informatikai szabályzatnak, hogy a munkaállomásokat éjszakára ki kell kapcsolni! Gondoljátok végig, hogy mennyi kiszolgálót használtok és ezek mindegyike szükséges-e, vagy esetleg melyik funkciókat össze lehet vonni egy gépre!

2. Papírfelhasználás

Nézzétek át a folyamatokat és könnyen elképzelhető, hogy csökkenteni tudjátok a papír és toner/tintapatron felhasználást! Sok esetben elég valamit szkennelve tárolni és nem szükséges azt másolatban egy dossziéba lefűzni. Az e-maileket általában felesleges nyomtatni.

Ha fax szerver szoftvert használtok, akkor nem szükséges minden beérkező faxot nyomtatni! Ha nem használtok, akkor érdemes!Azon túl, hogy egyszerűsíti a munkát, még spórolni is lehet a papír felhasználáson.

3. Selejtezés

Gyakran merül fel, hogy mi történjen a leselejtezett informatikai eszközökkel!

Ami még használható, azt próbáljátok meg értékesíteni. Ha nem akartok apróhirdetésekkel vagy internetes árverésekkel vacakolni (amit megértek), akkor próbáljátok meg a kollégáknak egy jelképes összegért eladni vagy odaajándékozni. Sok esetben segíthet ez, annak akinek egyáltalán nincs számítógépe.

Ami már nem használható vagy nem értékesíthető az veszélyes hulladék és semmiképpen nem szabad a normál szemét közé tenni! Az ilyet egy újrahasznosító, feldolgozó szervezetnek kell átadni. (Mi ezeket ügyfeleinktől átvesszük és rendszeresen elszállítjuk egy elektronikai hulladék gyűjtőhelyre.)

Ezt a bejegyzést a Blog Action Day -re írtam.

8 Responses to “Környezet”


 • az elsö ponthoz annyit, hogy sokan talán még mindig úgy gondolják, hogy a képernyökimélök használata szükséges (legyen az repülö kenyérpirító vagy akvárium)… ezek helyett érdemesebb beállítani, hogy adott idö elteltével ha nem nyúlt senki a géphez kapcsoljon ki a monitor és adott esetben az egész gép menjen “Sleep” állapotba így ha valaki el is felejti lekapcsolni a gépét az nem fog egész éjjel felesleges menni

 • Maximálisan egyetértek! Én személyesen nem kedvelem a képernyőkímélőket és ez is egy érv a használatuk ellen. 🙂

 • És, neked be van kapcsolva, hogy elmenjen legalább a monitorod, ha otthagyod a gépet 5-10 percre? Mert nálam igen… Képernyő 5 perc, HDD 10… És nagyon sokszor sima email vagy internetes cikk olvasása közben is leáll a HDD – ami azt jelenti, hogy 10 percig nem csináltam semmit… (nem összekeverendő a képernyőelmenetellel, mert ha az egeret huzigálom, az képernyő-nem-elmenetelileg számit, de ha nincs HDD aktivitás akkor a HDD leáll).
  És persze, ha tudom, hogy fél-egyórára vagy többre elmegyek, akkor ki is kapcsolom…

 • jó tudni, hogy elszállítjátok ti is az informatikai selejtet… nekünk tavaly ez egy külön projekt volt.
  mostantól akkor majd ti viszitek 🙂

 • maques:
  Nekem képernyő 20 percre van állítva és nem szokott gondot okozni
  hdd jelenleg nincs beállítva.
  Fél-egy órára én nem szoktam kikapcsolni, mert sok az a pár perces gépindulás/bejelentkezés, amíg ismét dolgozni tudok.
  Éjjelre viszont mindig kikapcsolom.

  k:
  Rendben. Szólj majd! 🙂

 • Az energiafelhasználás csökkentése néha (egy kicsit) a kényelem rovására mehet. Én mégis az elsőre szavazok – meg úgy érzem, mintha az írásnak is ez lett volna a lényege. De akkor lehet, hogy tévedek…

 • Az írás lényege, hogy felhívja a figyelmet a kérdésre.
  Van olyan is, aki éjszakára sem kapcsolja ki a pc-t, hogy reggel azonnal tudjon dolgozni, mert neki így kényelmes.

 • Én a “ki se kapcsolás” helyett a hibernálást használom.
  Reggel a felkelés után indítom, aztán fogmosás után már használható is.

Leave a Reply