Hogyan készítsetek flash videót a web oldalra?

Induljunk ki egy AVI fileból! Ha ez nem lenne, hanem egy DVD-n lenne meg az anyag, akkor azt első lépésben “rip”-pelni kell. Én az ImToo programját használtam. (Erre rengeteg egyéb program van (talán még ingyenes is), de az egy másik bejegyzés témája lenne.)

Első lépésben FLV (Flash Video) filet kell csinálni az AVI-ból.
“Hivatalos” eszköz az Adobe Flash CS3, de természetesen számos alternatív megoldás áll rendelkezésre!
A már fent említett ImToo DVD Ripper alkalmas rögtön FLV fileba konvertálni vagy a Riva FLV Encoder egy egyszerű program erre a célra. Ezek egyike sem ingyenes és az általam végzett teszt során lényegesen gyengébb minőségű filet készítettek, mint a Flash CS3! (Megjegyzés: elképzelhető, hogy jobb minőség is elérhető lett volna, de én csak a programok alapbeállításait használtam.)

Így a következő megoldást próbáltam ki és igen jó eredményt értem el:
Regisztráltam egy Youtube fiókot. Feltöltöttem az AVI filet és hagytam, hogy a Youtube elvégezze a konverziót. Az elkészült FLV filet a KeepVid segítségével letöltöttem. A file mérete kisebb volt, mint a többi és a minősége elfogadható! (Kipróbáltam ugyanezt a Viddler-rel is, ahol egyszerűbben le lehet tölteni az elkészült FLV-t.)

Az eredményeim:
Eredeti AVI file: 48 MB (Minőség: kiváló)
Adobe FLV: 25 MB (Minőség: nagyon jó)
Youtube FLV: 11 MB (Minőség: jó)
Viddler FLV: 20MB (Minőség: átlagos)
RIVA FLV: 24 MB (Minőség: átlagos)
ImToo FLV: 27 MB (Minőség: gyenge)

Második lépésben az FLV filet meg kell jeleníteni! Ehhez szükséges egy flash (SWF) file, ami elvégzi a video betöltését és lehetőség szerint kezelő felületeket is biztosít hozzá. Ez szintén elkészíthető az Adobe Flash CS3-ban is, de rengeteg egyéb szoftver található az interneten erre a célra. Innen letölthető egy ingyenes: FlowPlayer

Harmadik lépés, hogy a flash objektumot meg kell jeleníteni. Ezt ugyanúgy kell megtenni, mint bármilyen más SWF filelal, de figyeljetek oda, hogy Internet Explorer-ben se jelenjen meg a felirat, hogy “Kattintson ide a vezérlő aktiválásához és használatához”! (Lásd: korábbi bejegyzésem). Ezt még mindig sokan elrontják!

(Itt szeretném ismét megköszönni a témában nyújtott segítségét Péternek a webtervezőnknek, aki hasznos információkkal és nem utolsó sorban a video fileom Adobeval való konvertálásában segített.)

12 Responses to “Hogyan készítsetek flash videót a web oldalra?”


Leave a Reply