Hogyan álljatok neki egy új szoftver bevezetésnek?

Milyen megoldást érdemes választani? – mrbond előző hozzászólásán elgondolkodva merült fel bennem a kérdés.

Én úgy látom, hogy ha kell egy problémára egy megoldás, akkor első lépésben érdemes körbenézni, hogy van-e erre kész szoftver (akár ingyenes, akár megvásárolható) és az mennyire fedi le az adott feladatot?

Ha létezik ingyenes (amit esetleg aktívan fejlesztenek), akkor erősen érdemes elgondolkodni annak lehetséges bevezetésén és megpróbálni felmérni, hogy mennyire felel meg az igényeknek (és ha nem, akkor az igények mennyire módosíthatóak, hogy megfeleljenek!) Egy ilyen megoldás előnye, hogy ha a telepítést és konfigurálást végző csapat később nem áll rendelkezésre, akkor általában található más.

Ha vásárolható termék tűnik alkalmasnak, akkor fontos megnézni, hogy milyen cég kínálja azt? Megtévesztő lehet egy-két kész termék, mert lehet, hogy ugyanúgy csak egy programozó áll mögötte. Referenciák segíthetnek, ha nem egy “ismert névről” van szó.

Ha sem ingyenes, sem vásárolható formában nincs alkalmas megoldás, akkor fejleszteni kell! Ebben az esetben is körültekintően kell kiválasztani a programozót és megfelelő rendszertervvel és szerződéssel kell biztosítani a projekt sikerét!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük