U3

A Chip magazinban jelent meg egy cikk az U3 technológiáról. Bár nem teljesen új, mert egy-két éves, de én még nem hallottam róla.

Az U3 egy “okos” USB kulcs (USB memória, vagy pendrive). 128 bites kulccsal kerülnek rá titkosítva az adatok, minden használat előtt a jelszót be kell írni. Ha adott számú alkalommal azt a felhasználó elrontja, akkor a memória tartalma törlődik, tehát illetéktelenek nem férhetnek hozzá.

Ha a kulcsot a saját PC-hez csatlakoztatjuk, akkor az automatikusan szinkronizálja a fileokat.

A pendriveon lévő programok közvetlenül elindíthatóak és nem szükséges telepíteni azokat, bár az indulás várhatóan lassabb, mint a merevlemezről lenne. Gyakorlatilag egy saját munkakörnyezetet tudunk magunkkal vinni. (A gépen, amin használjuk Windows 2000/XP kell, hogy legyen!)

Nekem a számos előny közül a beépített jelszó védelem tetszik, mert ezt már több ügyfelem is kereste és eddig csak külső programmal tudtam azokat megoldani.

A cikkben szerepel hátrányként, hogy magyar Windows XP-vel lehetnek gondok. Én még nem próbáltam, ha megteszem, beszámolok majd.

Természetesen egy ilyen eszköz használata esetén sem szabad elfeledkezni a mentésről! Az USB tárolók amúgy is sérülékenyek, így feltétlen legyenek meg az adatok még egy helyen!

9 Responses to “U3”


 • Jelszóval védhető USB kulcs már évek óta létezik, én kb. 2 éve használom. A Verbatinnak van ilyen, elég okos és megbízható eszköz, adnak hozzá egy csomó szinkronizáló szoftvert is. Külön lehet partícionálni, hogy mekkora legyen a jelszóval védett rész.

 • Én pont egy olyan megoldásról hallottam,[pl. Vista esetében] hogy USB 2.0-s pendrive-al meg lehet gyorsítani a bootolást. Persze, a titkosítás lelassíthatja a bootolást.

 • Kis pontosítás a Vista funkcionalításra: a Vista ReadyBoost technológiája nem igazán a bootolás alatt hanem a használat során gyorsítja meg a rendszert azáltal, hogy memória cache-ként használja az USB 2.0 (és néhány egyéb) eszközt. Részletesebben itt találtam róla leírást: http://www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/features/details/readyboost.mspx (magyarul nem láttam)
  Egyszer kipróbáltam egy régebbi gépemen és nagyon érezhetö volt a gyorsulás.

  Amúgy ami nekem még tetszik biztonságos USB megoldásban az az ujjlenyomat olvasóval védett USB driveok.

 • nekem olyan kéne, hogy egy usb drive-ot feldugok egy gépre és arról megy a komplett windows…

 • Live Windows on USB? 🙂

 • igen, előre telepített cuccokkal (pl. OOo és MS Office) bármilyen hardverre. ezt kaptam feladatnak a managementtől.. de nem tudjuk megcsinálni 🙁

 • k, valami ilyesmire gondolsz?: http://www.kul.hu/xzf5

 • Nekem mintha lenne olyan WinXP live amit direkt Pendrive-ra szabtak.

 • HiG: ez jó lenne, de itt a személyes beállítások RAMdrivera kerülnek és kilépéskor elvésznek. Próbáltuk ezt átirányítani, de nem jött össze és nagyon lassú is…

  A cél, egy olyan hordozható rendszer kialakítása, amit bármilyen gépre rádugva ugyanazt a környezetet adja függetlenül a gépen lévő dolgoktól, és ez a használat során folyamatosa változik…

Leave a Reply