Megint egy BSA kampány

Előre leszögezem, hogy a jogtiszta szoftverek használatának vagyok a híve!

Mostanában fut a BSA legfrissebb kampánya, aminek kapcsán már több ügyfelem is kérdezett. Egy DM levélben arra kérnek minket, hogy vállalatunk szoftvernyilvántartását küldjük el! (Bár én ezt bizalmas adatnak tekintem és még a hivatkozott törvény alapján sem gondolom, hogy kiadom ezt egy szervezetnek. A minimum, hogy aláír egy titoktartási nyilatkozatot, de postán el nem küldöm neki!)

BSA – Business Software Alliance – Üzleti Szoftverek Szövetsége. A saját web oldaluk szerint a „biztonságos és jogtiszta digitális világ érdekében tevékenykedő, legjelentősebb világszervezet.”

A BSA tagjainak célja nem a büntetés elérése, hanem a felvilágosítás és a használt szoftverek legalizálása. Jelenlegi tagjai: Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, Cadence Design Systems, Cisco Systems, Dell, Entrust, HP, IBM, Intel, Internet Security Systems, CNC Software/Mastercam, The MathWorks, McAfee, Microsoft, PTC, RSA Security, SAP, SolidWorks, Sybase, Symantec, Synopsys, UGS

A BSA egy egyesület, aminek hatósági jogosítványai nincsenek, így nem végez vizsgálatot vagy házkutatást (még a rendőrséggel együtt sem).
Alapos gyanú esetén a rendőrség és az ügyészség jár el, akiknek munkáját igazságügyi szakértők segítik.

A törvényi szabályozások:

A számvitelről szóló törvény nem ad lehetőséget olyan eszközök használatára, melyek jogellenesen kerültek a társaság tulajdonába és ehhez kapcsolódóan nem illetik meg azon lehetőségek, amelyekre egyébként a törvény lehetőséget biztosít (ilyen például az értékcsökkenés elszámolása). Viszont ez nem jelenti, hogy csak olyan esetben lehet amortizációt elszámolni, ha szoftvert is vásároltunk az eszközhöz!

A szerzői jogi törvény alapján, a szerzői jog tulajdonosai, a szoftverük használatának mértékét és körülményeit ellenőrizhetik. A BSA a tagvállalatai meghatalmazásával rendelkezik, hogy jogsértés esetén érdekükben és nevükben eljárjon. Ezt gondolják levelük alapjának.
 
A szoftverek legalitását a következőkkel igazolhatják a vállalkozások:

 • számla (vagy egyéb beszerzést igazoló dokumentum)
 • licencszerződés
 • eredetiséget bizonyító tanúsítvány (általában matrica)

Én hivatalos szoftvernyilvántartót nem ismerek, így készítettem egyet, amit itt tudsz letölteni XLS (Microsoft Office) és ODS (OpenOffice.org) formátumban. A szoftvernyilvántartáson kívül a szoftvereket szerepeltetni kell a könyvelésben, az immateriális javak között is!

Miután én nem vagyok jogász, sem könyvelő, így javaslom, hogy velük konzultálj a fentiekről! Az én személyes tanácsaim, hogy csak jogtiszta szoftvert használjatok vagy keressetek ingyenes alternatívákat! A BSA levelétől viszont nem kell megijedni!

8 Replies to “Megint egy BSA kampány”

 1. Nagyon szepen osszeszedted az infokat. Kulon dicseret (vallveregetes) az ods -ert. 🙂 Sokan nincsenek tisztaban azzal, hogy a BSA != rendorseg.

 2. azonban a bsanak nem kis ráhatása van, hogy hova menjen ki a rendőrség… vannak ám összefonodások…

 3. kobak: A legrosszabb, hogy sokan “szoftverrendőrség”-nek nevezik. Ami természetesen egy sületlenség.

  k: Nem gondolom, hogy nagy ráhatása lenne. A rendőrség alapos gyanú esetén megy ki, amihez tudtommal egy feljelentés elegendő, tehát nem kell ehhez összefonódni. 🙂

 4. viszont nem mindiegy, hogy egy feljelentést hogy kezel a rendőrség… egyből foglalni mennek, vagy csak beszélgetni… hidd el láttam ezt erről az oldalról, nem csak úgy mondom.
  a bsa-tól nem azért kell tartani, mert jogilag erős, hanem mert lobby szinten erős.

 5. Elhiszem. Nekem közvetlen tapasztalatom nincs.

  A gépek lefoglalás sajnos jogos lehet.

  Szerintem a lényeg, hogy a BSA DM kampánynak nem kell bedőlni. Az több ezer címre megy ki, nem fognak mindenkit feljelenteni, aki nem küldi el a szoftvernyilvántartást.

  Ha a hotlinejukon bejelentést tesz valaki egy cégről, akkor ők nyilván megteszik a szükséges jogi lépéseket. Akkor sem fog úgy kezdődni, hogy elviszik a gépeket, ha az adott cégnél alapvetően rendben van a kérdés.

 6. Szia!
  Szeretném a táblázatodat beletenni az OpenOffice.org következő kibővített változatába. Pár kisebb változtatást talán eszközölnék is rajta, de ha már ilyen jól összeraktad, miért kellene újra feltalálni a tutit, nemde? Lehetne a licence LGPL, PDL vagy esetleg PD… Engedélyezed?
  Köszönöm,
  KAMI

 7. Engedélyezve, licensz Rád bízva. 🙂
  Számomra kb. a Creative Commons “Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább!” a legszimpatikusabb, de ebben az esetben lehet bármi más is, amit szeretnél.

 8. Köszönöm :o)
  Számomra az LGPL most a legjobb, mert a gyűjtemény nagy része is ezzel kompatibilis. Amúgy ha már CC, akkor Creative Commons “Nevezd meg!” számomra a szimpi, de persze nem lehet mindenki ilyen megszállott :o)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük